Monday, February 15, 2010

aku sudah mengidam~

haluu......
weh...aku sudah mengidam........
mengidam aper?jangn pikir bukan2 ye tuan2 dan puan2......
aku sdah mengidam nasi.......


ye.....sudah mengidam nasi kebuli.....nasi kebuli atau nama panjang dier "nasi ke bawah duli" ni merupakan makanan tradisi Pahang terutama di Lipis. masakan ni di hidangkan ketika pembesar2 datang ke Lipis terutama di kampung2.....
erm...cara masakan dier?
aku xpasti.....
try tanya kat pak cik Google
lain plak dapat....
ish33
tapi nasi ni merupakan salah satu keunikan Pahang ~
selain daripada sambal hitam dengan giulai patin....
dan aku menggunakan pak cik Google tok search....


RUPANYER BANYAK LAGI......


sengetkan aku?yang aku tau selain 3 makanan ni

-gulai tempoyak keladi kemahang (memang aku sukoo ko.....)
- paih ikan talapia.....(ha ni dier bakar sekali dengan tempoyak)
-gulai asam rom (argh...windunyer nak makan.........)

waaa......readers....kul nak tau...pahang ni banyak daerah..so memang banyaklah makanan tradisinyer......
ni aku cerita ni baru separuh....
yang lain aku xpasti.....
huhuhu~
maafkan saya ye.....
xpi aper yang pasti aku dah kempunan!!!!!!!!!!
wahahahahaha~
keylah..
nak siap2 g wat research~
huhuhu.....
chiaow.....

notatambahan: kul xsilap aku, nasi kebuli ni famous kat area2 lipis terutama kg.jeram landak
if saya salah....maafkan saya ye...sebab terlupa nak cari info2 ni...huhuhuhu.....dan sesiape yang tahu pasal makanan pahang, sila2 lah share dgan saye....huhuhu

pesananpenaja: masih merindui dia.........bila rindu ini berakhir? xoxo =.=

1 comment:

Azlia Kamaruddin said...

nak jugak nasi kebuli... sedap nampaknya la... :)